Tips och information för dig som skall sälja din bil privat

Vi hjälper dig att inte gå i en fälla!

Att sälja bil idag som privatperson är inte alltid det lättaste. Det är mycket att tänka på, och oftast är det relativt stora summor det handlar om. Som alltid när det handlar om pengar, så lockas bedragare särskilt till bilaffärer.

Vi har samlat ihop ett par saker som är viktiga att tänka på när du säljer din bil privat på exempelvis Blocket.se eller någon annan marknadsplats.

 • Åk alltid med på provkörning!
  Allt för ofta hör man om bilar som försvinner i samband med provkörning inför försäljning. Oftast läser man att köparen gav ett seriöst och trovärdigt intryck, vilket ju inte är konstigt då en bedragare ofta har en enorm skicklighet inom yrket. Chansa därför aldrig oavsett hur bra magkänsla du har och hur trovärdig köparen känns – följ alltid med i bilen på provkörningen!
 • Träffa inte köparen ensam
  Det är en bra idé att träffas och visa bilen samtidigt som någon annan i familjen är hemma, alternativt att man har med sig en vän som finns i närheten. Detta för att säkerställa att man inte hamnar i en trängd situation ifall köparen inte visar sig ha dom intentioner man hoppas på. I vissa fall har säljare blivit rånade på både bil och andra värdesaker i hemmet när dom släppt in potentiella köpare!
 • Alltid pengarna på kontot
  Se alltid till att ha fått fullt betalt innan du lämnar ifrån dig varken bil eller genomför ett ägarbyte på bilen. Det räcker inte att en potentiell köpare gör en banköverföring medans du ser på, du behöver se pengarna på ditt egna konto innan du lämnar ifrån dig bilen. Detta då man kan avbryta transaktionen genom att kontakta banken, såvida inte både köpare och säljare har samma bank och du därför får in pengarna på ditt konto per omgående. Idag finns bra möjligheter med Swish och andra tjänster som hjälper till att säkerställa att du verkligen får betalt innan du lämnar över bil och registreringsbevis.
 • Den gula lappen (Registreringsbevis Del2)
  Den gula delen utav Registreringsbeviset (Del 2) är en värdehandling och skall inte förvaras i bilen. Det är därför också viktigt att du inte låter den komma i fel händer innan du har fått betalt för bilen. Man använder den gula delen för att genomföra ägarbyte på bilen – varför den också är en värdehandling!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *